Rehabilitació d'habitatge a Bellaterra

YLAB Arquitectes, Client privat, Fotos: YLAB, Eugeni Pons

El projecte consisteix en la rehabilitació integral d'un habitatge unifamiliar i els espais exteriors a l'àrea de Bellaterra, una bonica àrea residencial als voltants del parc natural de la Collserola, a prop de Barcelona.

Els seus propietaris, una família amant dels espais amplis i lluminosos, van adquirir la finca per les vistes excepcionals, però van tenir clar des del principi que necessitaven una rehabilitació radical que transformés la casa i el seu entorn.La finca original, situada en una parcel·la de pendent pronunciada, comptava amb una edificació de 442 m2 formada per un volum de dues plantes més soterrani i un annex duna planta. Tant el jardí com la casa, presentaven problemes fonamentals que calia resoldre.

D'una banda, la casa tenia una volumetria de façana d'obra vista irregular i angulosa, amb porxos ifinestrals de dimensions desiguals i escassa obertura a l'exterior. D'altra banda, els espais exteriors estaven mal plantejats, amb un jardí posterior que estava a un nivell inferior al de la casa i acabava amb un pendent tan fort que ho feia inutilitzable. Finalment, la distribució interior era estreta i fosca, amb moltes estades de mida insuficient i llargs passadissos.

La proposta planteja, en primer lloc, la unificació de l'aspecte exterior de l'habitatge. Per això s'igualen les dimensions dels porxos i les finestres existents i s'obren noves finestres.

La façana frontal orientada al nord, gairebé cega i amb un porxo estret i inútil, requeria una intervenció radical. Per fer-ho, s'avança el pla de façana eliminant el porxo longitudinal existent i engrandint l'espai de la sala. Al seu lloc, es crea un gran finestral de més de 13 metres de longitud en fusta de Niangón, que integra la zona d'accés a l'habitatge i connecta la sala amb el jardí.

A la part posterior, es crea una sèrie de terrasses exteriors plantejades com una extensió de l'edificació. La primera, al nivell de la planta baixa i revestida de pedra natural buixardada Sabbia, se situa semivolada sobre la zona d'assoleig de fusta massissa d'Ipé i una piscina desbordant.

Des d'aquesta plataforma, una escalinata a la mateixa fusta baixa al jardí, al costat del mur de pedra de la piscina.El jardí es transforma en una sèrie de terrasses descendents, resoltes de manera que se suavitza la forta pendent i fan tot el jardí transitable.

Pel que fa a la distribució interior s'opta pel buidatge de l'interior i es planteja un nou programa funcional contemporani; creant espais amplis formats per diferents ambients interconnectats, amb vestíbuls situats al centre de la planta per acollir l'accés i la comunicació vertical, unint els espais a banda i banda sense necessitat de passadissos.

A la planta baixa, hi ha la sala i el menjador, subtilment separats per una enorme xemeneia de pedra buixardada Sabbia, al fons dels quals es troba la cuina. La sala s'obre a la terrassa posterior mitjançant un sistema de fulles corredisses que s'amaguen totalment a la façana, de manera que el front quedi totalment obert. Per altra banda s'obre al jardí frontal mitjançant el finestral de fusta, banyant la sala de llum i creant visuals que recorren la parcel·la d'un extrem a l'altre.

A la mateixa planta, a l'altra banda del vestíbul d'accés, la zona familiar comprèn un lavabo amb dutxa, una sala de televisió, un despatx i una sala de música separable de la resta mitjançant dues grans corredisses.

A la planta superior hi ha els diferents dormitoris familiars, separats per un vestíbul central convertit en sala d'oci per als fills de la família. El dormitori en suite està format per un vestidor, un despatx i un dormitori amb bany i terrassa pròpia.

Els acabats interiors són el paviment de pedra calcària Sahel polida, que reflecteix la llum augmentant la seva intensitat; les parets estan acabades en color blanc ivori; i les fusteries interiors es realitzen en fusta lacada setinada color blanc ivori o fusta tropical d'Etimoé, amb elegants betes ataronjades que aporten un punt de calidesa en contrast amb els tons blancs i brillants.

Sofà amb plaid de lli natural

Sofà amb plaid de lli natural

de Teixidors, de la botiga Matèria

Taula central amb bols d'alumini

Taula central amb bols d'alumini

de Secto Design

Taula de menjador amb llum Secte

Taula de menjador amb llum Secte

de Secto Design

Back to Top