• Dental Office Vallés & Vallés

Dental Office Vallés & Vallés

Brand image and interior design project for a dental office located in front of the modernist Sant Pau Hospital in Barcelona. The clinic occupies the first floor apartment.

The owners, two young doctors and sisters, needed to remodel their father’s dark and old fashioned clinic to create a modern and functional office that would reflect their own open and dynamic character. The clients brief was a space to host an accessible and fresh atmosphere with open and well lit spaces to enjoy working.

The clinic was planned as an organic distribution of glass partitions where all the functions are placed in a continuous space that suggests a feeling of dynamism and a spaciousness.

A soft undulating partition separates the space into two main areas: a large central area and the adjacent treatment rooms and offices.

The central area, formed by the entrance hall with the reception desk, the waiting room and the corridors, is a widening and narrowing zigzagging space that creates the illusion of movement and invites individuals to enter the space.

The decorative ceilings with illuminated oval form cavities are also a key element, strengthening the different ambients and the sense of dynamism.

The reception area welcomes the patients with a large bespoke desk together with the back cabinetry.

The treatment rooms and work areas are located along the façade, around the central area. The predominant glass partitions let the light flow into the inner spaces, following the overall idea of transparency and continuity.

White translucent curtains can occasionally protect the patients’ privacy when needed. The clinical furniture is also made-to-measure for a better use of space.

White is the main base color, applied to finishings such as the satin lacquer, the laminated panels, the continuous cement floor or even the white on white signage. The white color contrasts with the corporate dark tobacco color displayed on the reception desk and the aluminum corporate sign, and the blue upholstered chairs in the waiting area.

The overall light colors, use of curved shapes and indirect lighting, convey the sensation of calm and balance both for patients and medical staff.

Aluminium corporate sign

Aluminium corporate sign

cut out letters

Interior white on white

Interior white on white

cut out signage

Interior white on glass

Interior white on glass

cut out signage

YLAB arquitectos Barcelona
mail: info@ylab.es
tel: 0034-984 864 807